ЗБИРАЛАСЯ ДІВИЦЯ НА ВЕЧОРНИЦІ

Кожен народ має своє неповторне індивідуальне обличчя як у духовній культурі, так і в побуті. Ця індивідуальність знайшла своє відображення і в традиційному народному одязі, який формувався упродовж багатьох століть.Український народний одяг — яскраве і самобутнє явище в історії його народу. Він є не лише звичайною потребою людини, а й справжнім витвором мистецтва, де кожна деталь шилася не випадково, а мала певний сенс.Характерною рисою українського одягу є його декоративна мальовничість, яка віддзеркалює високий рівень культури, володіння різними технологіями виробництва матеріалів та оздоблення.

Нещодавно в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа для учнів 3-го класу Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського, а також для жителів Міських Млинів відбувся культурно-мистецький захід «Збиралася дівиця на вечорниці». Його метою було ознайомити глядачів та учасників дійства з традиційним українським народним одягом, його символікою, орнаментальними мотивами, розвивати інтерес до традицій як складової частини духовної культури українців, виховувати любов до українського мистецтва.

Завідувач Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа Вікторія Зубань, одягаючи юну модель в український костюм, розповідала про кожну деталь вбрання. Глядачі уважно слухали про відомі їм частини одягу: вишиту сорочку, плахту, керсетку, стрічку, а також відкрили для себе значення нових слів: дерга, запаска, попередниця, бинда, понева тощо. Цікаво також було дізнатися, які таємниці криються за тими чи іншими візерунками на традиційному вбранні українців.

Під час заходу опішненська вишивальниця  Раїса Федоша розповіла про різні техніки вишивання й продемонструвала речі, вишиті власноруч. Усіх присутніх, хто виявив бажання навчитися вишивати, мисткиня запросила до себе додому на майстер-клас.

На завершення ведуча й одна з учениць прочитали вірші про український національний одяг.

Дійство, що відбулося в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа, стало справжнім святом для всіх. Невипадково воно відбулося саме тут, адже Леонід Сморж зібрав прекрасну колекцію чоловічих і жіночих вишиванок. Усім своїм знайомим він запам’ятався саме в українській сорочці. Навіть на заняття до своїх студентів учений здебільшого ходив у вишиванці. Мама Анастасія Марченко навчила його любити Україну й українське. Це яскраве свідчення того, що виховувати любов до батьківщини потрібно з раннього дитинства.

Учасники культурно-мистецького заходу «Збиралася дівиця на вечорниці» в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Міські Млини, Полтавщина. 18.03.2015.Фото Інни Прокопенко (1-3) та Юрія Канівця (4-9)

Вишивальниця Раїса Фед­­оша зі своїми роботами. Опішне, Полтавщина. 18.03.2015.
 Фото Вікторії Зубань

 

Інна Прокопенко,

молодший науковий співробітник

Меморіального музею-садиби філософа

й колекціонера опішненської кераміки

Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити