Леонід Танюк у Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа

Лесь Танюк і Вікторія Зубань, завідувач Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Міські Млини, Полтавщина. 02.04.2015.Фото Тараса Пошивайла

Початок квітня для Національного музею-заповідника українського гончарства, зокрема для Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа, ознаменувався відвідинами заслуженого діяча мистецтв, народного артиста України, професора Леоніда Танюка.

Леонід Степанович Танюк, або по-простому Лесь Танюк – народний депутат України І-Vскликань; відомий правозахисник, режисер, письменник, мистецтвознавець, культуролог, перекладач 9 мов, голова Національної спілки театральних діячів України; член Національних спілок письменників та кінематографістів; лауреат режисерської премії імені Сергія Данченка та кількох театрознавчих премій, член Національної комісії України в справах ЮНЕСКО, професор, керівник акторського та режисерського курсів у Київському університеті театру й кіно імені Івана Карпенка-Карого, почесний професор Харківської академії культури та Волинського національного університету імені Лесі Українки, заслужений діяч мистецтв, дійсний член Міжнародної Академії Екології, народний артист України.

Оглянувши експозицію Музею-садиби, Лесь Танюк розповів, що свого часу він був знайомий з Леонідом Сморжем, бачив його на творчих зустрічах поетів-шістдесятників. У «Книзі відгуків» він залишив запис: «Ніби занурився у наші протестні шістдесяті, коли відкрився Клуб Творчої Молоді, об’єднуючи істинних українських мистців. Леонід Сморж був і в КТМ на вечорах Симоненка, Курбаса, Куліша. Ерудит і універсалій  – його забути не можна! Лесь Танюк, нар. арт. України, Президент Клубу Творчої Молоді в Києві. Дякую!»

Лесь Танюк був засновником і очільником Клубу Творчої Молоді в Києві, вів значну роботу з відродження української духовності. Леонід Сморж, будучи вже аспірантом Київського державного університету імені Тараса Шевченка, неодноразово відвідував зібрання Клубу.

Гість залишав Музей-садибу з теплими враженнями від того, що мав нагоду поринути тут у своє минуле.

Інна Прокопенко,

молодший науковий співробітник

Меморіального музею-садиби філософа

й колекціонера опішненської кераміки

Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити