Казки червневої ночі

Тепла червнева ніч – казка з безліччю таємничих звуків, запахом чебрецю й м'яти, з бездонним небом, що дивиться на тебе міліардами очей-зірок. І якщо, навіть, раптово густа пелена з хмар гасить сяйво небесних світил, починається дощ, ніщо не затьмарить піднесений настрій, адже ти опинився на нічній екскурсії в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа! Зовсім по-іншому виглядає колекція вночі. Здається, ніби ось-ось оживе отой глиняний люд на полицях, і ми побачимо, як козак гарцює на баскому коні, родина гончаря їде на ярмарок, чорт залицяється до Солохи, а Вій шукає і ніяк не може знайти безталанного бурсака Хому…

Нічого, що дощ надворі, – у хаті ж миски сяють, наче ті зорі. Тепло й затишно в дружньому колі. І немає значення, звідки ти: з Вінниці чи Києва, Криму чи далеких Японських островів – ти почуваєш себе щасливим.

 Тануть свічки біля ікон, а добра берегиня дому – мати вченого Анастасія Марченко – розповідає в піснях історію свого життя. Ніжно й зворушливо звучить голос виконавиці її ролі – Марини Пиляй. Звичайно ж, і сам колекціонер зовсім юним з'являється перед гостями. Він розповідає матусі про свої мрії. Хлопчина ще не знає, що до своїх зірок йому доведеться простувати через терни. Роль юного Леоніда Сморжа виконав учень Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського Валерій Пиляй. Цього  року гостей у
музеї-садибі зустрічав ще один «екскурсовод», що допомагав проводити екскурсію, – жителька села Міські Млини Валерія Швидка. І хоча вона лише другокласниця, та вразила відвідувачів своєю артистичністю.

Дійство традиційно закінчилося чаєм з чебрецю, м'яти й полуниці. Нехай подавали його не так, як це роблять в Японії, але сподіваємося, що нашій гості Сушмі Оматі напій смакував так само, як і студентам Е-літньої академії гончарства.                                       

 

Вікторія Зубань,
завідувач Меморіального музею-садиби
філософа й колекціонера опішненської
кераміки Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити