УКРАЇНСЬКА ВИШИВАНКА – СИМВОЛ НАЦІОНАЛЬНОЇ НАЛЕЖНОСТІ

Нині, у такий нелегкий період становлення нашої держави, зростає інтерес до культурної спадщини у всіх її проявах: мовна сфера, музика, танці, традиції й обряди, а також вишиванки. Все частіше в гардеробі сучасного українця можна віднайти вишиту сорочку, а то й не одну. А в Леоніда Сморжа їх було аж 24: і з Полтавщини, і з Харківщини, і з Івано-Франківщини. Здебільшого, це вишиванки 1970-х років. 
У наш час носити вишиванку стає все більш модною тенденцією і перетворюється на модний бренд не лише в Україні, а й у всьому світі. А для Леоніда Сморжа, ще починаючи з 1950-х років, українська сорочка була невід'ємною частиною повсякденного одягу. На заняття до студентів він обов’язково вдягав вишиванку. Жителька Міських Млинів Майя Гонтар якось згадувала: «Пам’ятаю, часто бачила Леоніда Сморжа в Міських Млинах, і завжди у вишитій сорочці».
Національний одяг відомий учений-філософ носив не тому, що це модно, стильно, а, перш за все, тому що був закоханий в Україну, був свідомим представником народу з унікальною культурою. Любити батьківщину, все українське його з дитинства навчила мати Анастасія Марченко, яка також мала не одну українську сорочку. 
Отож, одягаючи вишиванку, не забувайте, що це не просто красивий одяг ручної роботи, вишита сорочка – це символ національної приналежності, гордості, спосіб самовираження й поєднання себе зі своєю нацією. 
 
Інна Прокопенко, 
молодший науковий співробітник Меморіального музею-садиби
 філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити