Сім років разом

2016 рік знаменний для Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному – йому виповнилося 30! За цей час зроблено неймовірно багато, проте він продовжує змінюватися з кожним роком: розбудовуєтья, поповнюється новими надходженнями, розширює свою територію.

Меморіальний музей-садиба філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа всього 7 років діє в структурі Музею-заповідника. Ще не так багато маємо здобутків за цей час, але про дещо вже можна розповісти.

Починалося все з ремонту будинку, що належав Анастасії Марченко – матері Леоніда Сморжа, зведеного ще на початку 1930-х років, та впорядкування подвір'я й саду площею 0,27 га. Все це зроблено силами працівників Музею-заповідника. Паралельно йшли реставрація й опис експонатів, архівування документів, листів, рукописів, фотоматеріалів Леоніда Сморжа.

Нині триває вивчення колекції кераміки, зібраної вченим-філософом за життя. Вже є певні напрацювання про зооморфний посуд, дитячу іграшку, декоративну скульптуру та інше, що оприлюднені на музейному сайті та в засобах масової інформації.

Мистецтвознавці, художники, колекціонери високо оцінюють поважне зібрання творів Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Важливо те, що більшість експонатів з глини виготовлено сучасниками колекціонера й атрибутовано зі слів ученого. Отже, можна говорити про особливості стилю кожного з гончарів та малювальниць, чиї роботи представлені в колекції.

Зацікавлення зібранням виявляють і молоді науковці. Аспірантка Львівської національної академії мистецтв Олександра Чаплій, вивчаючи глиняні музичні інструменти, звернулася до експонатів Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Юна дослідниця з Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського Катерина Кужим також вивчала дитячу іграшку за цією  колекцією.

Кожного року Музей-садибу відвідує чимало екскурсій з України та з-за кордону. Відвідувачі не тільки оглядають експозицію, а й беруть участь у цікавих вікторинах, іграх, квестах-конкурсах, майстер-класах опішненських гончарів та малювальниць. Для учасників Е-літньої академії гончарства для харизматиків, романтиків, диваків і діячів третій рік поспіль проводиться нічна екскурсія з елементами театралізації. Вже традиційно щороку гостями Музею-садиби стають учасники Міжнародних молодіжних гончарських фестивалів, що проходять в Опішному. З молодшими школярами вивчаємо елементи українського фольклору – колядки, щедрівки, за народним звичаєм влаштовуємо «водіння кози», готуємо свято вишиванки. Для творчої молоді проводимо літературні вечори. Частими гостями є учасники Літературної студії «Криниця», що діє під керівництвом нашої землячки – поетеси Тетяни Кльокти.

 Музей-садиба тісно співпрацює з усіма структурними підрозділами Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, а також з Державною спеціалізованою художньою школою-інтернатом І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному» імені Василя Кричевського та іншими шкільними й позашкільними дитячими закладами селища, що дозволяє удосконалювати діяльність закладу, шукати шляхи для подальшого розвитку.

        Наступного року виповнюється 90-річчя від дня народження філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Заплановано святкування, приурочене цій події. Сподіваємося, що до цієї знаменної дати вдасться видати друком книгу спогадів ученого. Готуємо віртуальний каталог експозиції Музею-садиби.

Це стане гідним пошануванням Леоніда Сморжа – вченого, який у всіх своїх працях доводив, що потреба творити прекрасне – це така сама необхідність для людини, як дихати, ходити, розмовляти.

 

Вікторія Зубань,

завідувач Меморіального музею-садиби

філософа й колекціонера опішненської кераміки

Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити