Духовний гарт МУДРОСТІ, НАУКИ, КРАСИ і ЛЮБОВІ

«Видатний художник (талант, геній) володіє особливим даром чути свою епоху як великий діалог, вловлювати в ній як окремі голоси, так і діалогічні відношення, як провідні, панівні офіційні і неофіційні ідеї, так й ідеї приховані, що тільки починають визрівати…», – писав філософ й керамолог, поет і художник, спортсмен і мандрівник Леонід Сморж. Учений і сам володів таким безцінним даром. Цьогоріч у листопаді йому мало б виповнитися 90. Він прожив 81 рік. Це було цікаве, насичене подіями життя. У спадок нащадкам учений лишив значний науковий доробок та унікальну колекцію творів народного мистецтва, що нині експонується в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Музей-садиба є структурним підрозділом Національного музею-заповідника українського гончарства. Саме генеральному директору Музею-заповідника, заслуженому діячу науки і техніки України, доктору історичних наук, професору Олесю Пошивайлу Леонід Опанасович довірив і видання своєї останньої книги «Розповіді про незабутнє і незабутніх (спогади)». Її презентація та ще багато інших подій відбулося в рамках Національного наукового філософсько-керамологічного симпозіуму «Естетика буття. Діалоги епох і культур», що проходив 20–22 вересня в Музеї-заповіднику. Учасниками наукового симпозіуму стали 55 науковців з Києва, Полтави, Харкова, Львова, Луцька, Умані. Філософи, керамологи, культурологи, мистецтвознавці, історики, археологи, етнологи, краєзнавці, музеологи, колекціонери, мистці з різних куточків України обговорювали найактуальніші проблеми сьогодення. Симпозіум об’єднав не тільки представників різних галузей науки і культури, а й різних поколінь.

Програма Національного наукового філософсько-керамологічного симпозіуму «Естетика буття. Діалоги епох і культур» була надзвичайно насиченою. Крім пленарного та робочих засідань, відбулися: презентація філософських осередків України, церемонія офіційного відкриття меморіальних дощок філософу Леоніду Сморжу та етнографу Віктору Василенку на СТІНІ ГОНЧАРНОЇ СЛАВИ УКРАЇНИ. Гості відвідали Меморіальний музей-садибу гончарки Олександри Селюченко та Меморіальний музей-садибу гончарської родини Пошивайлів, ознайомилися з Національною галереєю глиняної монументальної скульптури Музею-заповідника, оглянули виставки документальних матеріалів з колекції Леоніда Сморжа в Національному архіві українського гончарства та наукових праць Леоніда Сморжа з Гончарської книгозбірні України.

21 вересня на цвинтарі в селі Міські Млини відбулося відкриття надмогильного пам’ятника вченому-філософу, естетику й керамологу, колекціонеру старожитностей Леоніду Сморжу, а на подвір’ї Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа – бюста вченого (автор скульптури – Юрко Пошивайло). Учасники наукового симпозіуму ознайомилися з експозицією музею-садиби та оглянули парк глиняних скульптур «Філософія буття». До знаменної події підготували чудовий вернісаж і студенти художніх вишів Києва, Харкова та Полтави – учасники пленеру «Філософські етюди», що натхненно працювали в Міських Млинах майже три дні. Під час урочистостей було нагороджено переможців конкурсу.

Того ж дня відбулася і презентація книги Леоніда Сморжа «Розповіді про незабутнє і незабутніх (спогади)» та церемонія оголошення і нагородження переможців ХІІ Національного конкурсу публікацій на теми керамології, гончарства, кераміки в Україні (за публікаціями 2015 року) «КеГоКе–2017» Пізно ввечері на всіх чекав сюрприз – яскравими й видовищними виявились презентації мистецьких проектів молодих художників-керамістів Ольги Плохої «МРІЯ.ВОЛЯ.ТЕРПІННЯ», В’ячеслава Пасинка «БІЛЯ ХРЕСТА (AT THE CROSS)», Лесі Падун «ОДА ПРИРОДІ».
22 вересня після підсумкового засідання в рамках Національного наукового філософсько-керамологічного симпозіуму «Естетика буття. Діалоги епох і культур» проходила церемонія нагородження переможців Українського бієнале художньої кераміки Імені Василя Кричевського за участі правнука Василя Кричевського – Василя Лінде-Дункана та голови Добродійного фонду «Дар» – Валентини Подгорної. Неповторну атмосферу створював піднесений настрій учасників дійства та виступи Фольклорного гурту «Рожаниця»(Київ), соліста гурту «Мандри» Сергія Фоменка (Київ) та камерного квартету Полтавської обласної філармонії.

Свято виявилося яскравим і незабутнім. Своїми найкращими враженнями ділилися учасники Національного наукового філософсько-керамологічного симпозіуму «Естетика буття. Діалоги епох і культур», мистці, родичі й друзі вченого. Ось кілька рядків, які залишила нам на згадку Валентина Чирка, дружина племінника Леоніда Сморжа, Григорія Чирки: «Симпозіум, що відбувся, був унікальним! Це духовний гарт МУДРОСТІ, НАУКИ, КРАСИ і ЛЮБОВІ! Бо все це зроблено з любов’ю. Це співдружність муз, адже цей ДІАЛОГ об’єднав людей різних поколінь, різних напрямків науки. Цей симпозіум – не одномоментне дійство, він дає перспективу співпраці на майбутнє, це величезна творча естетична, етична, патріотична сила! ЕСТЕТИКА БУТТЯ, ДІАЛОГИ ЕПОХ І КУЛЬТУР – це те, що нам потрібно сьогодні».


Вікторія Зубань,

завідувач

Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера

опішненської кераміки

Леоніда Сморжа

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити