У ПОШУКАХ СТАРОЖИТНОСТЕЙ

Кожного року вчений-філософ і колекціонер Леонід Сморж на велосипеді мандрував Опішним та навколишніми селами в пошуках старожитностей. «…Побував у таких місцях, куди б за інших обставин і не заглянув», – згадував він.

Працівники Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа час від часу також вирушають у керамологічні експедиції. Найчастіше твори народного мистецтва вдавалося віднайти в Міських Млинах. Цьогоріч Музею-садибі подарували 25-літрову глиняну макітру (автор форми – Григорій Кононенко, автор мальовки – Явдоха Пошивайло), фрагмент кахлі з маєтку генерала Даніеля (?) та фрагменти чашок (кузнецовський фарфор), дерев’яний стілець ручної роботи початку ХХ століття та інше.

На початку грудня вдалося потрапити до старих льохів маєтку банкіра Григорія Рубінштейна в Міських Млинах та до сусіднього села Карабазівка. До співпраці ми запросили бібліотекаря Гончарської Книгозбірні України Оксану Андрушенко та молодшого наукового співробітника Відділу етнографії гончарства Національного музею-заповідника українського гончарства Богдана Пошивайла. Під час експедиції було знайдено вироби з дерева, кераміку, вишиті рушники. Свої щоденники передав для сканування старожил Микола Степанович Олійник. Карабазівчани вразили нас своєю добротою, щедрістю й гостинністю.

Вікторія Зубань,
завідувач Меморіального музею-садиби
філософа й колекціонера опішненської кераміки
Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити