Остання книга Леоніда Сморжа

 

 

      Нещодавно у видавництві «Українське Народознавство» Національного музею-заповідника українського гончарства вийшла друком книга мемуарів Леоніда Сморжа «Розповіді про незабутнє і незабутніх (спогади)». В ній описано не лише життя вченого-філософа, а й важливі етапи в контексті розвитку українського суспільства впродовж минулого століття й сучасного періоду. На фоні широкої панорами історичних подій перед читачем постає галерея живих портретів, канва непростих міжлюдських взаємовідносин.

 

Книга є такою, якою її хотів бачити сам автор, він брав безпосередню участь у літературному редагуванні тексту, власноруч підбирав фото та готував до них анотації, а також уклав у додатку збірку віршів.
Мемуари відкриває «Подячне слово про Вчителя-філософа» Олеся Пошивайла, який називає Леоніда Сморжа вчителем свого життя. «Він учив не повчанням (хоча й вони були), не нав’язуванням власних думок, а передовсім прикладом і власними чеснотами, з поміж яких – доброта, чесність, відвертість, гордість, свободолюбство, незалежність, щирий патріотизм».
Окремим додатком до книги спогадів є DVD-диск з фільмом «Леонід Сморж», створеним 2010 року Аудіовізуальною студією «Відродження» Національного музею-заповідника українського гончарства.
Презентація видання відбулася 21 вересня в рамках Національного наукового філософсько-керамологічного симпозіуму «ЕСТЕТИКА БУТТЯ. ДІАЛОГИ ЕПОХ І КУЛЬТУР» з нагоди 90-ліття від дня народження Леоніда Сморжа.
Книга є цікавою для широкого кола читачів. Усі бажаючі можуть придбати її в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа.


Інна Прокопенко,
молодший науковий співробітник
Меморіального музею-садиби філософа
й колекціонера опішненської кераміки
Леоніда Сморжа

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити