Година спілкування в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа

Нині актуальною формою відпочинку для колективів багатьох підприємств і організацій є подорож по визначним місцям України. Опішне – гончарська столиця, де розташований Національний музей-заповідник українського гончарства, завжди приваблювала до себе туристів. Не бракує відвідувачів і в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа, що є структурним підрозділом Музею-заповідника і діє в селі Міські Млини. Тут у будь-яку пору року милують око надворсклянські пейзажі. У Музеї-садибі презентовано чималу колекцію старожитностей, зібрану за життя Леонідом Сморжем, філософом, закоханим у народне мистецтво. Цікава та незвичайна історія гончарського села Міські Млини, що виникло як слобода на переправі через річку Ворскла. У ХІХ столітті заможні городяни з містечка Опішного тримали там свої водяні млини. Так з’явилася назва Міські Млини. У селі мешкало багато ремісників, крамарів, перевізників, та найбільше тут було гончарів-мисочників, чиї вироби славилися далеко за межами України. Поселення з іншою, невідомою нам назвою існувало тут ще за Княжої доби. Про це свідчать залишки валів та ровів навколо пагорба в західній частині села. Древні кургани на околицях Міських Млинів також приховують безліч таємниць.

Відвідувачі Музею-садиби часто хочуть не тільки оглянути експозицію, послухати екскурсію, а й більше дізнатися про історію самого села. Нещодавно працівники Товариства «Стандартенерго» на чолі з керівником Андрієм Жиденком побували у нас усім колективом та прослухали лекцію «Забуті сторінки історії гончарського села Міські Млини». Гості мали можливість побачити й археологічні матеріали: фрагменти глиняного посуду епохи бронзи та періоду Княжої доби, а також давні глиняні козацькі люльки, що подарували нам місцеві жителі під час польових експедицій. Не залишив байдужими гостей і фільм студії «Відродження» Національного музею-заповідника українського гончарства «Опішне – гончарська Мекка України». Спілкування було цікавим, інформацією ділилися не тільки працівники музею, адже серед гостей були місцеві жителі, які також чули багато переказів від старожилів села. Вони розповіли, де саме стояв храм Василія Великого в Міських Млинах та що з ним сталося під час Другої світової війни. Приємно було приймати в Музеї-садибі колектив однодумців, що цікавиться історією рідного краю.

Хочеться сподіватися, що попереду в нас ще багато цікавих зустрічей.

Колектив товариства «Стандартенерго» в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Міські Млини, Полтавщина. 28.02.2018. Автор фото Інна Прокопенко та Тетяна Григор

Вікторія Зубань,
завідувач Меморіального музею-садиби
філософа й колекціонера опішнянської кераміки
Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити