Приємний дарунок

Доктор філософських наук, професор Леонід Сморж мав багато друзів, серед яких – відомі вчені, мистці, політики та інші. Про це дізнаємося, читаючи його мемуари «Розповіді про незабутнє і незабутніх (спогади)» (2017). Одним із них був член-кореспондент НАН України, доктор мистецтвознавства Олександр Найден, про якого Леонід Сморж писав: «мій давній знайомий, широко ерудована людина й патріот». Він був опонентом на захисті докторської дисертації з мистецтвознавства Олександра Найдена (Київ, 1997).

 Нещодавно Олександр Найден подарував Меморіальному музею-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа свою книгу «Картотека» з дарчим написом: «Музею мого доброго товариша і однодумця Леоніда Опанасовича Сморжа. 2.V.2019 р.».Разом із книгою він залишив спомини:

«Цю книгу передаю, пам’ятаючи, як одного теплого пахмурного весняного дня 1982 року читав оповідання «Папарук» моїм добрим приятелям – Леоніду Сморжу і Анатолію Макарову. Це було у Києві на лавочці бульвару Шевченка неподалік від пам’ятника Щорсу.

Леонід і Анатолій (обидва нині покійні) сміялися над пригодами Папарука. Та коли оповідання було прочитане трохи засмутилися. Обидва сказали, що це «дисидентське» оповідання, яке, на той час, надрукувати буде неможливо. Та ось я надрукував його через 37 років. Тепер жалію, що не здогадався присвятити його пам’яті Леоніда Сморжа і Анатолія Макарова.  31.ІV.2019».

Інна Прокопенко,

в. о. завідувача
Меморіального музею-садиби
філософа й колекціонера опішненської кераміки
Леоніда Сморжа

 

 

Підписи до фото:

  1. Обкладинка книги Олександра Найдена «Картотека» [К. : ИД«Стилос», 2019].
  2. Титульна сторінка книги Олександра Найдена «Картотека» [К. : ИД«Стилос», 2019].
  3. Супровідний лист Олександра Найдена, який він залишив разом із подарованою книгою «Картотека».

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити