Свято Покрови Пресвятої Богородиці

Наближається одне з найбільших релігійних свят  України – Покрова Пресвятої  Богородиці, яке відзначається 14 жовтня. Як кажуть в народі: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Напевно кожен знає, що Богородиця  ще з давніх часів вважалася молитовницею й заступницею людей перед Богом, саме тому ікона «Покрови  Пресвятої Богородиці» популярна й часто зустрічається в будинках українців. Головне призначення ікони – захищати людей від смутку, бід, спокус і негараздів.

У Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа близько 40 творів іконопису. Але найбільше відвідувачі затримують погляд на іконах «Покрова Пресвятої Богородиці», яких в експозиції три. На них зображено Богоматір, яка  розкинула над віруючими своє чудове покривало (омофор, або покров).

Традиційно на свято Покрови Пресвятої Богородиці в Музеї-садибі для жителів Опішнянської ОТГ проходить День відкритих дверей. Тож чекаємо дорослих і дітей, усіх, хто бажає ознайомитися з життям і творчістю вченого, оглянути його колекцію кераміки, живопису, вишивки та іконопису. До зустрічі!

 

Людмила Шевченко,

молодший науковий співробітник
Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера

опішненської кераміки Леоніда Сморжа

 

Підписи до фото:

1.  Автор невідомий. Ікона «Покрова Пресвятої Богородиці». Дерево, олія, живопис, 39,6х31 см. Україна. ХІХ століття. Фото Тараса Пошивайла

2.  Автор невідомий. Ікона «Покрова Пресвятої Богородиці» (канонічна). Дерево, олія, живопис, 43х33,8 см. Україна. Кінець ХІХ століття. Фото Тараса Пошивайла

Додати коментар

Захисний код
Оновити