СУД СКАСУВАВ РІШЕННЯ ОПІШНЯНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ПРО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦІ ЯВДОХИ ТА ГАВРИЛА ПОШИВАЙЛІВ

Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові постановою від 15 жовтня 2020 року визнав протиправним та скасував рішення Опішнянської селищної ради

про перейменування вулиці Явдохи та Гаврила Пошивайлів.  

Постанова набрала законної сили з дати її прийняття.

 

Рішенням п′ятої сесії сьомого скликання Опішнянської селищної ради від 13 березня 2019 року вулицю Явдохи та Гаврила Пошивайлів у смт Опішні Полтавської області було перейменовано на вулицю Свято-Михайлівську. Таким чином депутати, які всюди розказують, немовби розвивають у селищі туризм, незаконно прибрали з мапи Гончарної столиці України імена видатних достойників, які є представниками  однієї з найдавніших в Україні гончарських династій і зробили визначальний внесок у перетворення селища в туристичний і музейний центр країни. Вони були засновниками першого в Україні приватного музею кераміки та ідеологами розбудови в селищі Національного музею гончарства. На цій вулиці вони мешкали, а в їхньому будинку 1999 року було створено Меморіальний музей-садибу гончарської родини Пошивайлів.

Надання їхнього імені вулиці, де вони все своє життя разом з іншими майстрами творили феномен опішнянської кераміки, де було започатковано перший музей гончарства й звідки тріумфальною ходою почався розвиток селища як визначного туристичного центру не лише України, але й Європи, постало виявом вдячності опішнян подвижникам і патріотам рідного краю, які все своє життя поклали на вівтар гончарсько-мистецької слави Опішні.

Увічнення відомих в Україні імен Явдохи та Гаврила Пошивайлів в комплексі з іншими заходами сприяло відновленню національної та державотворчої аури селища, формуванню його позитивного іміджу знакового й виняткового населеного пункту країни, розвитку в ньому туристичної інфраструктури, мало бути суттєвим аргументом в утвердженні Опішні як визначного історичного, наукового, культурно-мистецького й туристичного центру України.

Гаврило та Явдоха Пошивайли у власному музеї гончарства. 
Початок 1980-х. Фото Ярослава Дацюка

Фактично ж, депутати Опішнянської селищної ради були введені в оману двома особами − директором ТОВ «Околиця» О. М. Кужимом та фізичною особою-підприємцем, власницею придорожнього магазину «Мрія» Мелащенко В. І. Самопроголошені «відповідальні за проведення громадського обговорення» удвох створили так званий «Оргкомітет», усупереч чинному законодавству, присвоїли собі право організовувати громадське обговорення і зрежисували незаконне перейменування.  

Так зване «громадське обговорення» питання про перейменування вулиці Явдохи та Гаврила Пошивайлів у смт Опішні в їхньому виконанні перетворилося на ганебний фарс з підміни собою органу місцевого самоврядування, а Опішнянська селищна рада, знаючи про незаконність таких дій приватних осіб, на основі підготовлених ними протоколів та звіту про нібито проведене «громадське обговорення» у незаконний спосіб, через півтора року після його проведення, прийняла рішення про перейменування вулиці Явдохи та Гаврила Пошивайлів.

Вказане рішення органу місцевого самоврядування було прийняте з порушеннями численних норм законів та підзаконних нормативних актів, які обов’язкові до застосування при прийнятті рішень, що стосуються зміни назв вулиць. А саме:

· п. 4 ст. 3, п 1 ст. 5, п. 1, 2, 3, 4 ст. 6, п. 1, 2 ст. 9, абз. 2 п. 1, 2 ст. 11 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»;

· п. 1 ст. 37, п. 4, 10 ст. 47, п. 4 ч. 3  ст. 50,  п. 3 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

· п. 2 ч. 1, ч. 3 ст. 15, п. 1 ст. 7, підпункт 1 ст. 13, п. 1 ст. 20, підпункт 4 п. 4 ст. 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації»;

· абз. 2 п. 1, п.3,  п/п. 1 п. 4, п/п. 2 п. 4, абз. 4 п. 5, абз. 1 п. 9, абз. 2 п. 9  «Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 року № 989.

Відповідно до п. 10 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку».

Враховуючи викладене вище, колегія суддів прийшла до висновку, що оскаржуване рішення п`ятої сесії сьомого скликання Опішнянської селищної ради від 13.03.2019 «Про перейменування вулиці Явдохи та Гаврила Пошивайлів на вулицю Свято-Михайлівську в смт Опішня» прийнято не на підставі та не у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, без дотримання вимог ч. 2 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому є протиправним та підлягає скасуванню.

______________________________

*З Постановою Суду в Справі № 530/716/19 можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/92331904

Додати коментар

Захисний код
Оновити