НАМ ДОПОМАГАЮТЬ

  Чимало музейних працівників, що приїздять в Україну з Європи та США, ділячись досвідом, розповідають, що в їхніх країнах музеям допомагають волонтери. На жаль, в Україні це явище не настільки поширене.
   Але говорити про те, що в нашій країні людей, які б хотіли безкоштовно допомагати, немає зовсім, не можна. У цьому я переконалася ще в день відкриття Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Коли ми готувалися до офіційної церемонії, то навіть уявити не могли, що вона переросте в грандіозне дійство, на яке з’їдуться кілька сотень людей (адже ж музей-садиба знаходиться доволі далеко від гамірних міст, у невеличкому селі Міські Млини, неподалік Опішного.

 Та навіть модні столичні «тусовки» не завжди збирають таку кількість відвідувачів). З хвилюванням зрозуміли, що лав і стільців на всіх не вистачить. І от дивним чином лави самі з’явилися на подвір’ї, а потім так само зникли, коли вже стали непотрібними.   Виявляється, їх принесли сусіди, адже в селі існує такий давній звичай – принести на свято те, чого не вистачає. З того часу більшість селян – наші добрі друзі й волонтери. 
 
   Але допомагають нам не тільки земляки Леоніда Сморжа. З майстром декоративного розпису Анною Матвієнко з Котельви ми познайомилися в рік відкриття Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. З того часу вона заходить до нас, як тільки їде до Опішного, цікавиться нашими здобутками й відкриттями, розповідає про Національний музей-заповідник українського гончарства своїм землякам-котелевцям.
 
   Під час ІV ТИЖНЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОНЧАРНОГО ЗДВИЖЕННЯ В ОПІШНОМУ «ЗДВИГ-2012» Анна Матвієнко вкотре завітала в наш музейний куточок і провела майстер-клас з художнього розпису для вихованців Полтавського обласного дитячо-юнацького оздоровчого табору «Еколог», що знаходиться поряд з музеєм-садибою, та місцевих дітлахів. Юні дарування були в захваті, та й сама майстриня отримала силу-силенну приємних вражень. Адже одна справа – збирати колекцію зразків різних видів розпису, малювати самій, інша – навчати цьому молодь.У вересні Анна Матвієнко привезла в музей квіти: «Посадіть, нехай вони прикрасять подвір’я». Рослини прижилися на новому місці. Ми з нетерпінням чекаємо весни, щоб побачити, як вони розквітнуть.
 
Вікторія Зубань,  
завідувач Меморіального музею-садиби 
філософа й колекціонера  опішненської кераміки Леоніда Сморж

Додати коментар

Захисний код
Оновити