НАШІ ГОСТІ

 

  Маленькі вихованці Полтавського Монтессорі-центру реабілітації для дітей-інвалідів «Соняшник» лагідно називають її Фемечка. Насправді ж ім’я дівчини – Фемке, Фемке Фан дер Фарт. Їй 20 років. Вона відкрита, щира, доброзичлива. До України приїхала з Нідерландів. Фемке мріє стати медичним працівником. Любить подорожувати. Вивчає іноземні мови. Про своє перебування в Україні вона розповідає: «В Нідерландах молода людина після закінчення загальноосвітньої школи має три роки, щоб визначитися з тим, яку спеціальність їй обрати. Для цього треба освоїти хоча б ази майбутньої професії та переконатися в тому, що зробив правильний вибір. 

Зліва направо: Фемке Фан дер Фарт та Інна Прокопенко під час екскурсії в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Міські Млини, Полтавщина. 20.05.2011. Фото Ліни Зубань. Приватний архів Вікторії Зубань

В Україну я приїхала волонтером, щоб працювати з дітьми-інвалідами. Мені також подобається вивчати культуру й мистецтво українського народу. Побувала вже в Києві, Львові, Одесі, Опішному. Тут, у Міських Млинах, мене вразило багатство експозиції Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Дивовижною є і доля вченого, який зібрав цю велику колекцію. Мабуть, такі люди народжуються один раз на століття… Дуже сподобалися ваші надворсклянські краєвиди. Чого варта лише панорама, що відкривається з Млинянської гори. Це благословенні місця! Подібного не побачиш у Нідерландах, там рівнинний ландшафт. Моє рідне містечко Ліоварден невелике, але дуже гарне. У нас є свої гончарі, які виготовляють посуд та різні сувенірні дрібнички. Посуд дуже схожий на ваш, а от такої мальовки, як опішнянська, мабуть, ніде в світі не знайдеш. Справді вражає!»

Вікторія Зубань,
завідувач Меморіального музею-садиби
філософа й колекціонера опішненської кераміки
Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити