ВЧЕНИЙ ДУЖЕ ЛЮБИВ УКРАЇНСЬКУ ВИШИВКУ

   Колекція, яку Леонід Сморж зібрав і передав Національному музею-заповіднику українського гончарства в Опішному, вважалася однією з найбільших і найбагатших приватних колекцій опішненської кераміки. Та не слід забувати, що в експозиції Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа, крім творів мистецтва з глини, є вироби з дерева, живописні полотна, ікони, писанки та інше.

   Особливе місце займають експонати з тканини. Учений дуже любив українську вишивку. Інтер’єр музею-садиби прикрашений кілковими рушниками, щооздоблені тамбурним швом, гладдю та хрестиком. Є тут також скатерті й підзори з мережкою, ткані кролевецькі рушники й, звичайно ж, чоловічі та жіночі сорочки. Працівники музею-садиби зустрічають гостей у національному вбранні кінця ХІХ – початку ХХ століття. Дуже приємно бачити й відвідувачів у одязіз українським орнаментом.

   Вишиванка Владислава Аксьонова з Дніпродзержинська, як дві краплі води, схожа на одну з чоловічих сорочок, що знаходиться в експозиції музею-садиби. «Це полуботкова сорочка, – пояснює хлопець,–  улюблений крій гетьмана й вишивка з волошками».

Зацікавилися виробами з тканини й художник-кераміст з Норвегії Свейн Нарум та його колега з Німеччини Фредеріке Цайт. Пан Свейн Нарум був дуже вражений, побачивши кілька українських сорочок з яскравим геометричним орнаментом, що дуже нагадував скандинавський. «Прадавнє мистецтво без сумніву має якесь спільне джерело, хоча, врешті-решт, всі люди на Землі походять від Адама та Єви», – жартували гості, розглядаючи вишиванки. Жарти жартами, та як тут не подивуватися багатству символіки: «ромби», «трикутники», «меандри», «троянди», «лілеї», «виноград», «маки», «дерево життя» – все те акуратними стібочками нанесено на полотно дбайливими жіночими руками, не тільки щоб прикрасити ту чи іншу річ, а й щоб захистити себе та близьких людей від темних сил. Яскраве мереживо українських орнаментів приховує безліч таємниць. І ще, мабуть, не одне покоління мистецтвознавців буде вчитися читати мовою символів на бабусиних і дідусевих вишиванках.

Вікторія Зубань,

завідувач  Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера

опішненської кераміки Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити