ВЧИМОСЯ ГОНЧАРСТВУ

 
 
Ніна Дмитрівна Дубинка народилася в селі Губське, в Лубенщині.  Наприкінці 1990-х років приїхала до Опішного. Навчалася в Опішненській філії Решетилівського художнього училища у відомих майстрів: Олександри Селюченко, Михайла Китриша, Володимира Нікітчинка, Григорія Кирячка та інших. 
   Працювала творчим майстром на заводі «Художній керамік»,пізніше у Національному музею-заповіднику українського гончарства в Опішному, згодом навчала майбутніх художників-керамістів у Дитячій спеціалізованій художній школі-інтернаті «Колегіум мистецтв у Опішному». 
   Ніна Дмитрівна була учасницею багатьох художніх виставок, Всеукраїнських симпозіумів-практикумів монументальної керамічної скульптури "Поезія гончарства на майданах і в парках України".   
   Зооморфні скульптури майстрині прикрашають експозицію Меморіального музею-садиби філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа, а також зберігаються у фондах Національного музею-заповідника українського гончарства, Полтавського та Запорізького краєзнавчих музеїв, Російського етнографічного музею в Санкт-Петербурзі та багатьох приватних колекціях.
   Третій рік поспіль Ніна Дубинка проводить майстер-класи в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа. Цього разу діти з різних куточків Полтавщини, що відпочивають у Дитячо-юнацькому оздоровчому таборі «Еколог», навчалися в Ніни Дмитрівни тонкощам декорування глиняних виробів.
   Учасники майстер-класу, ніби зачаровані, спостерігали за вправними руками майстрині, що демонструвала різні прийоми й техніки декорування гончарного посуду, зооморфних скульптур і дитячої іграшки. Кожен із них також зміг випробувати власні сили, маючи в руках грудочку гончарної глини. Всі лишилися задоволені. Треба спробувати ще!
 
 
Вікторія Зубань, 
завідувач Меморіального музею-садиби 
філософа  й колекціонера 
опішненської кераміки  Леоніда Сморжа
 
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити