НА ПОРОЗІ РІЗДВЯНІ ТА НОВОРІЧНІ СВЯТА

 

 

   На порозі Різдвяні й Новорічні свята. Здавна в містах і селах був звичай гостинно зустрічати щедрівників, які веселим співом, новорічними побажаннями, жартами й примовками несли в оселю радість, а також надію й сподівання на те, що наступний рік буде багатим і врожайним, подарує щастя й добробут.

   Зустрічали щедрівників і в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської  кераміки Леоніда Сморжа. Працівники музею-садиби, учні 2 класу Державної спеціалізованої школи-інтернату «Колегіум мистецтв у Опішному» зі своїми педагогами Людмилою Панченко та Нелею Немерюк спробували відтворити старовинний обряд «Водіння Кози».

   Маленькі артисти блискуче впоралися кожен зі своєю роллю. А були тут і Коза, і Дід з батогом, і міхоноша, і цигани, і козаки з дівчатами, словом, усі, хто має бути за старовинним обрядом.

   

Коза постукала у двері, вклонилася господарям, а Дід питає: «Чи дозволите щедрувати і нашій Козі погуляти?» Коли весела ватага зі сміхом і гамором зайшла до світлиці, Коза почала бешкетувати, підстрибувати, кланятися на всі боки, голосно мекаючи. А щедрівники тим часом розповідали, як вскочила Коза в город та й поїла зелену петрушку, як піймали неслухняну за ріжок та й повели на торжок і вторгували за неї сім кіп сіна, сім пар волів та ще багато різного збіжжя.

   Розповіли щедрівники господарям, яка Коза в них незвичайна:

Де Коза ходить – там жито родить,

Де Коза ногою – там жито копною,

Де Коза рогами – там жито стогами,

Де Коза хвостом – там жито кущем,

Де Коза ходить – там жито родить,

А де не буває – там вилягає.

   От Коза настрибалася, натанцювалася, заморилася та й упала – «нежива стала».

   Тоді вся ватага щедрівників почали просити господарів:

Дайте Козі ячменю,

А нам грошей жменю,

Решето жита, щоби Коза сита,

Решето пшениці та й паляниці,

Решето гречки та й пиріжечки,

Решето вівса, зверху ковбаса!

    Господарі почали частувати пирогами, печивом і цукерками усіх, а найбільше Козу, яка знову «ожила». Піднялася Коза та й на ріженьках, побігла Коза та й на ніженьках!

   

Після частування щедрівники щиро дякували господарям:

Наш пан багато дав,

Діду заплатив,

Міхоноші – чотири гроші

І нам до того, по півзолотого.

   Потім прийшла черга новорічних побажань.

Ой ти Царю, наш Царю,

Небесний Владарю!

Пошли, Боже, літа многі

Цьому господарю,

Щоб і хліб родився,

Щоб і скот множився,

Щоб цей пан-господар

Нічим не журився.

   За дійством спостерігали й мешканці села Міські Млини, колишні  працівниці заводу «Художній керамік» гончарки Людмила Куц, Галина Кущій, Майя Гонтар, Галина Зінченко, Раїса Журавель. Вони також принесли цукерки й печиво, аби порадувати дітлахів.

   Коли маленькі гості поїхали, жінки залишилися пити чебрецевий чай, розповідаючи про старовинні свята й обряди, а бібліотекар Місько-млинянської бібліотеки Тетяна Григор принесла до музею-садиби книги про обряди й звичаї українців.

   Словом, свято видалося на славу.

Додати коментар

Захисний код
Оновити