Казка червневої ночі

Нічна екскурсія в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа відбувається в червні вже кілька років поспіль, але кожного разу інші гості, інші враження.  Уночі в музеї справді все виглядає незвичайним і таємничим. Здається, ніби при тьмяному світлі свічок помітно, як перешіптуються глиняні барині на полицях. І варто лишень затамувати подих, як в  кімнаті тихо лине срібний передзвін польових дзвіночків, які красуючись визирають з вази. Запах м’яти, рогози, чебрецю, липи й полину нагадує гостям про тих, хто там жив, а мама Леоніда Сморжа – Анастасія Марченко – дивиться з портрета й посміхається. Отак вона молодою стелила трави на долівці, брала гітару в руки й грала, співаючи улюблені українські пісні для своїх дітей, в яких розповідала про свою радість і горе, любов і надію. Дітвора горнулася до неньки, і їхні посмішки, їхні сяючі оченята дарували їй ніжність. Дитяча любов давала материнському серцю мужність і силу витримати всі випробування долі…

Виконавицею ролі Анастасії Марченко була Марина Пиляй, викладач Опішненської музичної школи, а юного Леоніда Сморжа – її вихованець Артем Вовк.

Нічна екскурсія не завершилася після огляду експозиції в будинку. Екстер’єр Музею-садиби також став декорацією для театралізованого дійства. Уночі на подвір’ї Музею-садиби, мов Стражі Всесвіту,  спокій охороняли монументальні скульптури, та тишу порушувала мелодія скрипки, яка народжувалася від дотику смичка…  Гітари перехоплювали пісню, і вона тихо звучала над сонним селом, переповідаючи чарівну казку червневої ночі… Світлячки сяяли, заплутавшись у траві. Дивно, але почуваєш себе, як у казці, коли стоїш на зоряній галявині під зоряним небом…

Мелодії для скрипки звучали у виконанні Ірини Ільїної, вчителя Державної спеціалізованої художньої школи-інтернат І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішні» імені Василя Кричевського. Присутні були захоплені грою тріо гітаристів Опішненської музичної школи.

Гостями театралізованого дійства в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа стали учасники Міжнародного симпозіуму надпарканної скульптури в Опішному та VІІІ Сесії «Е-літньої АКАДЕМІЇ ГОНЧАРства для харизматиків, романтиків, диваків і діячів».  

                                      Вікторія Зубань,

завідувач Меморіального музею-садиби

філософа й колекціонера

опішненської кераміки Леоніда Сморжа

Додати коментар

Захисний код
Оновити