ПОДОРОЖ У МИНУЛЕ

«Найчарівніший куточок на Землі…» Міські Млини у світлинах та переказах» – так називався вечір-подорож у минуле, що проходив у Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа 27 червня 2012 року. До музею-садиби завітали вихованці Полтавського обласного дитячо-юнацького оздоровчого табору «Еколог».

     Переглянувши фільми «ОПІШНЕ – ГОНЧАРСЬКА МЕККА УКРАЇНИ» та «ЛЕОНІД СМОРЖ», зняті студією «Відродження» Національного музею-заповідника українського гончарства, юні краєзнавці оглянули експозицію музею-садиби. Розповідь екскурсовода доповнювали унікальні світлини, зібрані науковими співробітниками впродовж трьох років та перекази місцевих жителів, записані під час польових експедицій. Побачили діти й копії карт XVII століття французького інженера Гійома Лавассера де Боплана, на яких помічено містечко Опочинське (Опішне) та Опочинський перевоз, де пізніше з‘явилася слобода Міські Млини.

А на сучасній мапі села наші гості вже самі показували, де стояли храм Василія Великого, маєток банкіра Рубінштейна, млини на Ворсклі та інші унікальні споруди, що були знищені в першій половині ХХ століття. Мандрувати в часі було зовсім нескладно, адже безліч старовинних речей, що оточували нас у музеї-садибі, є свідками минулих подій, і, здається, понині зберігають дотик рук своїх творців.

Інна Прокопенко,
молодший науковий співробітник
Меморіального музею-садиби
філософа й колекціонера
опішненської кераміки Леоніда Сморжа
  Вікторія Зубань,
завідувач
Меморіального музею-садиби
філософа й колекціонера
опішненської кераміки Леоніда Сморжа

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити